Meny

bild


Teknisk dykning
Klubben har en mycket livaktig sektion för teknisk dykning där medlemmarna är både många och har lång erfarenhet. Regelbundet dyks både djupa vrak och grottor, både i Sverige och utomlands.

Sektionens medlemmar arbetar även aktivt för att öka dyksäkerheten bland de sportdykande medlemmarna genom att sträcka ut en hjälpande hand och påtala felaktigt eller rent av farligt beteende. Under vissa av de dyk som Techsektionen genomför är det helt ok att följa med som sportdykande medlem, men man kan inte förutsätta att få en parkamrat tilldelad.

Anmäl dig dock gärna till aktiviteten om du vill åka dit och dyka, på så sätt ser andra sportdykande medlemmar att det finns fler som har intresse av att följa med och på det sättet löses parkamratfrågan. Givetvis delar vi på ytorganisation, grill och eventuell samåkning.

Techsektionen kan hjälpa till med råd när det gäller teknisk dykning samt även med att förmedla och rekommendera utbildare i teknisk dykning.

Vi kan fylla Nitrox, Trimix och Argon, dock kräver detta speciella luftfyllare, blenders.

Vanliga dykplatser
- Sala Badbrottet
- Kolsva Fältspatgruvan
- Vrak i östersjön
- Sala Silvergruva

Några återkommande resor
- Narvik, krigsvrak 50m+
- Åland, vrak 50m+
- Grottdykning Lot/Dordogne, Frankrike
- Grottdykning Ginnie springs, USA


Vad är Teknisk dykning?
Teknisk dykning innebär att man dyker med "tak över huvudet" vilket gör att man inte längre kan gå direkt till ytan som vid vanlig sportdykare. "Taket" kan vara för mycket lös gas i kroppen pga långa djupa dyk eller rent fysiskt i form av tex en grotta eller vrak.

Ofta genomförs teknisk dykning med hjälp av både extrautrustning och andra typer av gaser än atmosfärisk luft. Utrustningen är utformad så det finns backup på alla delar, dubbla flaskor, regulatorer, avvägningssystem osv. Man använder sig också av olika gaser beroende på vilket djup man befinner sig på.

Teknisk dykning ställer höga krav på utövaren då misstag kan bli ödesdigra. Gaser som används är Heliox (syre, helium), trimix (syre, kväve, helium), nitrox (syre, kväve), syrgas och i torrdräkten argon för dess värmeförmåga.


Information m.m. får du om du ringer den ansvarige i Dyksektionen